Wat train ik tijdens krachttraining?

Wat train ik tijdens krachttraining?

Een klein maandje doe ik aan krachttraining onder begeleiding van een fysiotherapeut. Wekelijks sta ik mezelf af te beulen met gewichten, oefeningen en hang ik in de apparaten. Verschillende spiergroepen komen aan bod om er zo voor te zorgen dat ik een nog betere hardloopster word. Maar welke spieren heb je daar voor nodig?

Core

Allereerst train ik mijn core. Een goede en sterke core is essentieel voor een hardloper. Hiermee loop je beter en krijg je minder snel last van je rug. Voordat ik begon met krachttraining had ik vrijwel geen buikspieren. Sinds een maand begin ik steeds meer buikspieren te kweken en dat merk ik ook echt met het hardlopen! Met name mijn intervaltrainingen gaan een stuk soepeler nu.

Been- en bilspieren

Ook worden mijn been- en bilspieren komen aan bod tijdens de krachttraining. Van mijn bovenbenen tot mijn hamstrings en van de billen tot de kuiten. Zo doe ik onder andere lunges met gewichten, squats met gewichten en hang ik in een aantal apparaten. Door de beenoefeningen die ik doe, gaat het hardlopen ook een stuk beter. Mijn benen hebben minder moeite met lange duurlopen en ik merk dat ze een stuk sterker zijn. Heerlijk om zo hard te lopen!

Rugspieren

Om mijn rugspieren sterk te houden en mijn core zoveel mogelijk te ondersteunen worden ook mijn rugspieren aangepakt tijdens de krachttrainingen. Wel wat minder dan de twee bovengenoemde spiergroepen. Als hardloper is het belangrijk om sterke rugspieren te hebben. Door die goed te trainen, neem je sneller een goede houding aan en krijg je ook minder snel pijn in je rug tijdens het lopen.

Progressie

Het tofste aan mijn trainingen is dat ik steeds meer progressie ga zien. Waar ik eerst nog moeite had met vier buikspieroefeningen, kan ik er nu al tien achter elkaar. Die progressie merk ik ook steeds meer tijdens mijn hardlooprondjes. Het gaat makkelijker, ik word langzaamaan steeds sneller en ik loop ook beter. Heerlijk! Zo houd ik die trainingen wel vol.

Nu ben ik benieuwd, doe jij ook aan krachttraining naast het hardlopen?

Lees meer:

>> Mijn leven op de schop
>> Waarom 7 dagen hardlopen per week je ogen opent
>> Wat doen extra oefeningen met je hardloopprestaties?

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.