De lessen die ik heb geleerd van mijn tweede marathon

De lessen die ik heb geleerd van mijn tweede marathon

Het is alweer meer dan een maand geleden dat ik de London marathon liep. Dit was mijn tweede marathon. De afgelopen weken heb ik regelmatig terug gedacht aan deze fantastische ervaring. Mijn eerste en tweede marathon waren twee compleet verschillende marathonervaringen, niet met elkaar te vergelijken. Inmiddels heb ik mijn lessen geleerd uit mijn tweede marathon. Deze deel ik natuurlijk maar al te graag met jullie.

Nog meer zenuwen

Bij je eerste marathon voel je vaak al kriebels en zenuwen die je nog nooit eerder hebt gevoeld. ’s Ochtends sta je op met de gedachte dat je een ongelofelijke dag mee gaat maken, maar eigenlijk weet je totaal niet wat je te wachten staat. Bij je tweede marathon weet je dondersgoed wat je te wachten staat. En dat zorgt zowaar voor nog meer zenuwen. Je beseft weer hoe ver het is, welke pijn je kunt verwachten en welke obstakels je nog tegen kunt komen. Uiteindelijk zakt dit vaak na het startschot wel weg en geniet je van dit nieuwe avontuur.

Voeding moet je echt goed oefenen

Voeding is heel belangrijk tijdens een marathon. Je vraagt veel van je lichaam, je hebt veel energie nodig en je gehele gestel is in de war door de marathon. Daarom is het heel belangrijk om vooraf goed te oefenen met verschillende vormen van voeding, wanneer en hoe je het inneemt en wat voor jou werkt. Maak daarna een voedingsplan voor tijdens de marathon. Tijdens de marathon wil je daar niet over nadenken, je wilt vertrouwen op je lijf en dat onderdeel goed op orde hebben.

Trainen betekent niet alleen maar hardlopen

In aanloop naar deze tweede marathon ben ik aan de slag gegaan met een hardlooptrainer. Ik kreeg een specifiek op mij aangepast programma en ik moest niet alleen maar lopen. De kern van mijn trainingsperiode was: 4 keer per week hardlopen, 1 keer per week kracht en 1 keer nog meer kracht of yoga. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn lijf sterker werd, dat ik sterk aan de start stond en uiteindelijk ook harder kon lopen. Focus daarom in je marathonvoorbereiding niet alleen op de looptrainingen.

Geniet van het hele proces

Het lopen van een marathon is niet enkel de 42,195 kilometer. Maar het is ook de complete trainingsperiode die eraan voorafgaat. Je hebt je 3 tot 4 maanden toegelicht aan de marathonvoorbereidingen, je hebt er dingen voor moeten laten en veel van jezelf gevraagd. Op de wedstrijddag komt dit allemaal samen en word je – als het goed is – beloond voor al het harde werk. En verwacht ook deze ontlading bij de finish! Kijk achteraf ook terug op de complete periode, de mooie trainingen, de zware trainingen en de trainingen die je nooit verwacht had te kunnen doen. Dit maakt het een pracht ervaring om op terug te kijken.

Een marathon lopen is niet niets. In London voelde ik mij met mijn tweede marathon zelfs nog een onervaren marathonloper. En van iedere marathon leer je weer nieuwe dingen, iedereen doet het op zijn eigen manier. Maar kijk wel altijd met trots terug op het hele traject! Slechts 1% van de gehele wereldbevolking heeft ooit een marathon gelopen. En daar ben jij er één van.

Welke lessen heb jij uit je marathon geleerd?

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacyvoorkeur centrum