4 essentiële tips voor duurlopen in de hitte

4 essentiële tips voor duurlopen in de hitte

We hebben in Nederland echt geluk met het weer dit jaar. Al weken loop ik in mijn korte broek en regelmatig tikt de thermometer dertig graden aan. Zelden hebben we zo’n fijne en lange zomer gehad. Heerlijk allemaal, alleen voor de lange duurlopen is de hitte weer wat minder. Die loop je eigenlijk het liefst bij een temperatuur van 15 graden en een fris windje. Toch zul je met een najaars (halve) marathon moeten geloven aan de duurlopen in de hitte.

1. Vertrek op tijd

Zet op de dag van je lange duurloop vroeg de wekker en vertrek op tijd. ’s Ochtends vroeg is het nog niet zo warm en heerlijk rustig op de straten. Het kwik tikt in de vroege ochtend vaak nog niet eens de twintig graden aan. Dat is een stuk prettiger om je duurloop te lopen, dan wanneer de zon een paar uurtjes later al flink staat te branden. Daarnaast begin je op deze manier je weekend lekker op tijd en hou je dus ook meer tijd over voor andere leuke dingen! Win-winsituatie voor je duurlopen in de hitte.

2. Smeer je goed in

De zon kan al fel branden in de ochtend. Smeer je daarom goed in voordat je op pad gaat. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten zonnebrand op de markt die speciaal gemaakt zijn voor het sporten. Deze zijn zo ontwikkeld dat ze beter blijven zitten tijdens het zweten.

3. Draag een petje

Ga op zoek naar een licht hardlooppetje. Dit houdt je gezicht uit de zon en het houdt je hoofd goed koel. Zo raak je minder snel oververhit en brandt je gezicht ook niet zo snel in de zon. Wat mij betreft een echte musthave voor je duurlopen in de hitte.

4. Drink voldoende

Je weet waarschijnlijk wel van tevoren wanneer je lange duurloop gaat plaatsvinden. Zorg ervoor dat je de dag ervoor en voor vertrek voldoende drinkt. Zo raak je niet zo snel uitgedroogd tijdens het lopen. Dit houdt je ook energieker. Neem daarnaast altijd wat geld of een pinpas mee. Zo kun je onderweg altijd nog een tankstation of supermarkt binnen wippen om wat drinken te kopen.

Hoe zorg jij ervoor dat je je lange duurlopen in de hitte overleefd?

Lees meer:

>> Waarom 7 dagen hardlopen per week je ogen opent

>> Houd hier rekening mee als je gaat hardlopen in een ander klimaat

>> Dit zijn de tofste items uit de running zomercollectie

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.