Het verschil tussen een 5 en 10 kilometer wedstrijd

Het verschil tussen een 5 en 10 kilometer wedstrijd

Beginnende hardlopers beginnen vaak met een 5 of 10 kilometer wedstrijd. Maanden trainen ze naar hun moment toe. Zelf vind ik dat er best een aardig verschil zit tussen een 5 of 10 kilometer wedstrijd. Ook voor een meer ervaren loper, is het best een verschil of je een 5 of 10 kilometer loopt. Dit vind ik de grootste verschillen.

De duur van je run

Over het algemeen doe je over een 10 kilometer wedstrijd twee keer zo lang als een 5 kilometer. Je loopt niet alleen het dubbele, maar je doet er ook twee keer zo lang over. Een gemiddelde hardloper doet zo’n 30 minuten over een 5 kilometer en een uur over 10 kilometer. Hou daar ook rekening mee.

Anders trainen

Afhankelijk van je hardloopniveau en waar je voor wilt trainen, moet je daar je schema op aanpassen. Heb je al meerdere tien kilometers gelopen en heb je ook al een halve marathon gelopen? Dan hoef je geen expliciet schema voor de 5 kilometer te volgen. Wordt je allereerste hardloopwedstrijd of kom je net terug van een blessure? Zorg er dan voor dat je rustig opbouwt en met een gepast schema aan de slag gaat.

Explosieve inzet of niet

Bij een 5 kilometer kun je snel starten met het mantra: de dood of de gladiolen. Met een beetje geluk ben je binnen een half uur over de finish. De 5 kilometer kun je dus erg explosief lopen. Bij een 10 kilometer moet je al meer je energie verdelen. Al met al, ben je toch wel een uurtje onderweg. Je wilt niet in de eerste 20 minuten kapot gaan en dan nog 40 minuten moeten lopen. Zorg ervoor dat je je energie verdeelt.

Zet die stap naar buiten

Ik denk dat als je goed traint, je prima kunt beginnen met een 10 kilometer wedstrijd. Zorg voor een goede conditie. Laat je spieren wennen aan een uur hardlopen. Wil je toch voor een veiligere optie gaan? Dan kan een 5 kilometer altijd! Het belangrijkste is vooral die stap naar buiten zetten en hardlopen!

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.