5 tips voor je eerste halve marathon

5 tips voor je eerste halve marathon

Je hebt het aangedurfd, je hebt je voor je allereerste halve marathon ingeschreven! Je durft het aan om 21,1 kilometer te gaan rennen. Waarschijnlijk ben je al verschillende keren voor gek verklaard, maar trek je daar niets van aan. Weet je niet goed waar je op moet letten? Dit zijn de belangrijkste tips voor je eerste halve marathon.

Zorg voor een goed schema

Je eerste halve marathon loop je niet zomaar. Je moet je voorbereiden op die 21,1 km, je moet gaan trainen. Het is goed om drie keer per week te trainen. Er zijn veel verschillende trainingsschema’s, kijk daarbij goed naar wat bij jou past. Want uiteindelijk moet je zelf die halve marathon gaan lopen.

Bereid je goed voor

Naast dat je een goed schema moet hebben, is het van belang dat je weet waar je aan begint. Lees je in over het lopen van een halve marathon, lees andermans ervaringen en ben er zeker van dat je dit wilt gaan doen. Een vijf of tien kilometer wedstrijd is net wat anders dan een halve marathon. Maar zeker niet onmogelijk.

Verdiep je in het evenement

Er worden veel verschillende halve marathons georganiseerd en allemaal zijn ze anders. Verdiep je daarom van te voren goed in het parcours en in het evenement. Ook hierbij is het van belang dat je goed kijkt naar wat bij jou past. Bij een klein evenement kan het voorkomen dat je stukken alleen loopt, terwijl bij de grote evenement vrijwel overal publiek langs de zijlijn staat. Ben je geen snelle loper? Bekijk dan hoe lang je er maximaal over mag doen. Daar zijn vaak ook limieten voor.

Weet hoe het parcours in elkaar zit

Je eerste halve marathon brengt al genoeg spanningen met zich mee. Het is dan fijn om te weten hoe het parcours van het evenement er uitziet, waar de drankpunten zijn en wat je kunt verwachten. Mocht je er echt doorheen zitten, kun je onderweg toeleven naar bepaalde punten. Neem ook supporters mee en spreek af waar ze gaan staan. Dat maakt het allemaal net wat makkelijker.

Drink voldoende

Genoeg drinken is heel belangrijk. Bij een halve marathon is vaak om de 4/5 kilometer een drankpost. Maak hier vanaf het begin gebruik van! Je wilt niet onderweg dorst krijgen en geen drankpost in de omgeving hebben. Door goed te drinken, zorg je ervoor dat je genoeg vocht binnenhoudt. Dit voorkomt dat je sneller moe wordt of uitgedroogd raakt. Oefen in je duurlopen ook zeker met drinken onderweg!

En, wanneer sta jij aan de start van je eerste halve marathon?

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.