Dit wil je weten over voeding als je begint met hardlopen

Dit wil je weten over voeding als je begint met hardlopen

Voeding en hardlopen, hoe belangrijk is deze combinatie? Als beginnende hardloopster wil je weten waar je op moet letten. Elly van den Bogaard is sportdiëtiste en helpt je graag een handje op weg.

Gewoon, gezond eten
“Als beginnende hardloopster is speciale voeding nog niet van belang. Het belangrijkste is dat je gewoon, gezond eet. Genoeg eiwitten, genoeg koolhydraten en genoeg vetten. Als dat goed zit hoef je je verder nergens druk over te maken”, vertelt Van den Bogaard. “Pas vanaf afstanden langer dan tien kilometer is het belangrijk om goed over je voeding na te denken. Dan ben je vaak langer dan een uur aan het lopen en is het goed om meer na te denken over je voeding.”

Drink wel genoeg
Zeker voor afstanden van vijf tot tien kilometer hoef je niets mee te nemen tijdens het lopen. “Je kunt vooraf en achteraf genoeg drinken om je vocht goed op peil te houden. Want dat is wel altijd belangrijk: genoeg drinken”, zegt de sportdiëtiste.

Koolhydraten stapelen
Het fenomeen koolhydraten stapelen komt volgens Van den Bogaard pas om de hoek kijken als je een halve of hele marathon gaat lopen. “Voor beginnende lopers is dit echt niet van belang. Zij lopen niet langer dan een uur en dan is het niet nodig om zoveel te eten.”

Eerst aanvullen, dan proosten
Iets wat de sportdiëtiste wel iedereen afraadt, is direct na het hardlopen alcohol drinken. “Ik snap heel goed dat mensen een overwinning willen vieren met een biertje of wijntje, maar zorg er wel voor dat je eerst genoeg vocht hebt aangevuld met water of iets anders alcoholvrij. Wanneer je vocht goed is aangevuld kun je het prima vieren met een wijntje of biertje.”

Wat doe jij om gezond te eten? Deel je tips via Instagram of Facebook!

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.