De invloed van schoenen op je prestaties

De invloed van schoenen op je prestaties

Hardloopschoenen, je kunt niet zonder en je hebt ze in alle soorten en maten. De één loopt graag op stevige schoenen met veel demping, de ander loopt liever op lichte schoenen met minder demping en weer een ander loopt het liefst op antipronatie schoenen. Vaak laat je je in een hardloopspeciaalzaak adviseren over de juiste schoenen die passen bij jouw manier van lopen. Maar hebben schoenen echt zoveel invloed op je hardloopprestaties als je denkt?

Het gewicht
De invloed van het gewicht van je schoenen is onderzocht door de University of Colorado. Tijdens het onderzoek werden de hardloopschoenen van de testpersonen steeds zwaarder gemaakt. De testpersonen wisten dit niet. Er werden steeds meer loden balletjes in de schoenen van de lopers genaaid waardoor ze niet doorhadden dat de schoenen steeds zwaarder werden. Uit het onderzoek bleek dat de lopers beduidend langzamer ging lopen als er 100 gram extra gewicht aan de schoenen was toegevoegd. Het gewicht van je schoenen heeft dus zeker invloed op je snelheid.

Geen blessures meer door de juiste schoenen
Het is helaas niet zo dat de juiste schoenen blessures helpen te voorkomen. Uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Groningen blijkt dat de meeste blessures komen door overbelasting of een eerdere blessure. Volgens de onderzoeker, sportarts Steef Bredeweg, hebben sportmerken de consumenten de laatste jaren juist alleen maar misleid door te zeggen dat schoenen blessures kunnen voorkomen.

Ze moeten vooral goed zitten
Het belangrijkste bij schoenen is nog steeds dat jij ze lekker vindt zitten. Je wilt geen blaren en pijnlijke voeten krijgen en je wilt er graag op lopen. Eigenlijk moeten ze aanvoelen als een nieuw paar pantoffels. Probeer verschillende paren uit als je schoenen gaat kopen en blijf ook niet jaren op hetzelfde model lopen. Varieer in modellen en soorten schoenen.

Hoe ervaar jij de invloed van je schoenen op je prestaties?

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.