Wat doet je menstruatie met je hardloopprestaties?

Wat doet je menstruatie met je hardloopprestaties?

Dat de menstruatie niet je meest favoriete periode van de maand is kunnen we waarschijnlijk allemaal wel herkennen. Je voelt je niet top, vreet alle chocolade die in de buurt komt op en hardlopen is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar wat voor invloed heeft die feestweek nu op je lichaam als je gaat sporten?

Last van je borsten of rug
Het verschilt per persoon natuurlijk hoeveel je merkt van je menstruatie tijdens het sporten. Dat hangt natuurlijk ook van je klachten af, heb je last van gevoelige borsten. Dan kun je dat wel merken tijdens het hardlopen. Ook een pijnlijke rug of steken in je onderbuik kunnen je belemmeren tijdens het hardlopen. Maar dat hoeft niet.

Wereldrecord door menstruatie
Zo reed wielrenster Leontien van Moorsel een wereldrecord tijdens haar feestweek. Het kan dus dat je juist verder door je pijngrens heen kunt gaan. Of dat echt verstandig is, is natuurlijk een tweede. Uit onderzoek van de School of Exercise and Sport Science aan de University of Sydney blijkt dat de schommelingen in je hormonen zo klein zijn dat het geen invloed heeft op je sportprestaties. In principe zou je dus tijdens je menstruatie gewoon door kunnen trainen.

Luister vooral naar je lichaam
Er is dus niet echt een smoesje dat je lichaam met je hormonen rommelt en je daardoor niet kunt hardlopen. Voel je je echt niet goed dan is het wel belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Het is misschien wat lastiger om jezelf van de bank af te slepen, maar naderhand heb je een beter gevoel en ben je trots op jezelf dat je toch bent gegaan!

Ervaar jij veel last van je menstruatie tijdens het hardlopen?

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.