Hoe koop je de juiste hardloopschoenen?

Hoe koop je de juiste hardloopschoenen?

Hardloopschoenen zijn ontzettend belangrijk. Wanneer je niet op de juiste exemplaren loopt kan het blessures veroorzaken. Maar met de perfecte schoenen kun je jouw prestaties waarschijnlijk zelfs verbeteren. Greg van Hest is zevenvoudig Nederlands kampioen en heeft zijn eigen hardloopwinkel in Tilburg. De kampioen legt uit hoe je nu de juiste hardloopschoen koopt.

Waar moet je op letten als je een paar schoenen gaat kopen?

”Het is belangrijk om een passend paar te kopen met de juiste steun en demping. Je ziet bij veel beginnende hardlopers dat ze starten op een goedkope en simpele schoen. Wij noemen dat een ‘instapmodel’. Wanneer zij meer gaan lopen en het leuker vinden, ontstaan er vaak klachten. Dit komt meestal door onvoldoende steun of demping. Daarom komen ze dan vaak terecht in een speciaalzaak. Wij doen hier een uitgebreide analyse met behulp van videoapparatuur. Je kunt hiermee zien hoe je land en of je naar buiten of binnen loopt. Hierbij zoeken wij vervolgens de juiste schoen.”

Welke soort schoenen zijn er?  

”Er zijn ontzettend veel soorten schoenen, maar je kunt ze verdelen in twee categorieën: neutraal en anti-pronatie. De neutrale schoen is perfect voor iemand die technisch goed loopt. Dit betekent dat hij of zij de voeten goed recht zet en niet met de voet naar binnen of naar buiten landt. In de categorie neutrale schoen heb je ook variatie in hoe stijf de schoen is. De ene loper is beter af met een soepele schoen en de ander met een stijvere. De anti-pronatieschoen is bedoeld voor lopers die te veel naar binnen of buiten lopen. Hierin heb je ook twee verschillende gradaties: de zware anti-pronatieschoen en de guidance schoen. De zware anti-pronatieschoen wordt bijna niet meer geadviseerd in hardloopspeciaalzaken, omdat uit de anatomie blijkt dat je wel een beetje naar binnen mag lopen. Deze guidance schoenen hebben een kleiner anti-pronatieblok en bieden de juiste steun wanneer iemand vermoeid is. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de schoenen voor trail en andere vormen van hardlopen.”

IMG_8396.JPG
Links zie je een anti-pronatieschoen en rechts is een neutrale schoen.

Hoe kun je zelf testen of je de juiste schoen hebt? 

”Je kunt jezelf een keer filmen of iemand anders achter je laten fietsen tijdens het lopen. Op die manier kun je zien hoe je voet landt en of je niet veel naar buiten of binnen loopt. Afhankelijk daarvan kun je vaak wel ongeveer bepalen of je een goede schoen aan hebt. Ook kun je kijken naar de slijtage van je schoen.”

Wanneer zijn je hardloopschoenen versleten? En hoe kun je dit zien?

”Je kunt gemiddeld tussen de 1200 en 1500 kilometer lopen op één paar schoenen. Het ligt wel aan hoe je loopt, want iemand die op zijn voorvoeten landt kan langer met zijn schoenen doen dan iemand die erg op zijn hak landt. Gewicht heeft ook invloed op de slijtage van de schoen.”

Wat is de gouden tip bij het kopen van hardloopschoenen?

”Wanneer je begint met hardlopen ga dan meteen naar een hardloopspeciaalzaak en laat iemand goed kijken naar de manier waarop je loopt. Op deze manier voorkom je blessures en kun je zorgeloos en pijnvrij lopen. Daarnaast moet de schoen meteen lekker zitten en niet knellen of op vervelende punten drukken.”

Wil je meer weten over Greg of zijn hardloopwinkel? Neem dan een kijkje op de website van Runshop Greg van Hest.

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.