Een conditie opbouwen: zo werkt het

Een conditie opbouwen: zo werkt het

Veel mensen beginnen met hardlopen omdat ze willen afvallen, zich fitter willen voelen of meer in beweging willen komen. Beginnen met hardlopen start met iets heel belangrijks: opbouwen van conditie. Maar hoe werkt dat, een conditie opbouwen?

Uithoudingsvermogen
Conditie wordt vaak vertaald naar uithoudingsvermogen: hoe lang je aan een stuk door intensief kunt bewegen. Dit is in principe wat je met hardlopen doet, aan één stuk door jezelf fysiek inspannen. De een doet dat door een half uur te lopen, de ander gaat drie uur lopen. Dat is vaak afhankelijk van hoe groot het uithoudingsvermogen is.

Stap voor stap
Wanneer je van nul af aan begint is het verstandig om twee tot drie keer per week te beginnen. Begin natuurlijk wel rustig aan, ga niet uit het niets een half uur lang hardlopen. Wissel wandelen met hardlopen af. Heb je al een basisconditie, maar wil je die verder uitbreiden? Dan is het vaak gewoon een kwestie van stapje voor stapje langer lopen of je begint met intervaltrainingen.

Zuurstof
Maar hoe zit het nu precies? Hoe goed je conditie is wordt bepaald door de hoeveelheid zuurstof die je kunt verplaatsen naar je spieren en cellen. In moeilijke termen wordt dit ook wel je VO2max genoemd. Oftewel: je maximale hartslag. Je hart en longen moeten goed samenwerken om de zuurstof zo zuinig mogelijk door het lichaam te vervoeren.

Verschillende factoren
De één bouwt makkelijker een conditie op, dit heeft te maken met een aantal factoren. Zo spelen aanleg, gezondheid, motivatie en kracht een grote rol. Aan een aantal factoren kun je werken om ze te verbeteren, maar iets al aanleg is lastiger te veranderen.

Jij kan dit!
Conditie opbouwen is dus niet extreem moeilijk, het is vaak gewoon een kwestie van doen. Trek die schoenen aan en ga naar buiten, verleg je grenzen en daag jezelf uit. Dan merk je vanzelf dat het je gaat lukken.

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.