Dit moet je weten over pre- en post-workout voeding

Dit moet je weten over pre- en post-workout voeding

Op Instagram zie je vaak de één na de andere foto met een pre- of post-workout maaltijd. Maar moet je als je net begint met hardlopen hier ook gelijk aan beginnen? Sportdiëtiste Elly van den Bogaard vertelt.

“Als beginnend hardloopster is het niet heel belangrijk om speciaal je voeding aan te passen aan het hardlopen”, vertelt van den Bogaard. “Gewone, gezonde voeding is het belangrijkste.” Afhankelijk van het tijdstip kun je soms nog wel wat te eten pakken als je klaar bent met hardlopen. “Heb je bijvoorbeeld ’s avonds hardgelopen en geen toetje op, dan kun je een schaaltje yoghurt met muesli pakken als je trek hebt. Dit zijn eiwitten om de spieren te laten herstellen en wat koolhydraten om energie uit te halen.”

Eiwitshakes en supplementen
Maar hoe zit dat dan met eiwitshakes en supplementen? “Hier hoef je als beginnende hardloper zeker niet aan te denken. Zoek het in de gewone voeding om je lichaam goed te onderhouden. Ik adviseer voor de beginnende hardloopster nooit preparaten, zoals dat genoemd wordt”, vertelt de sportdiëtiste.

Laat het verteren
Waar je wel op moet letten qua voeding voordat je gaat hardlopen is dat genoeg tijd om het te laten verteren. “Het is niet handig dingen te eten die lang in je maag blijven zitten of gas vormen. Bijvoorbeeld bonen, chili con carne of hachee is niet handig”, zegt van den Bogaard. Direct na het eten hardlopen werkt ook niet: “je moet je lichaam even de tijd geven om het eten te verwerken. Anders heb je geen energie tijdens het lopen. Geef je lichaam de tijd om je voeding om te zetten in energie.”

Luister naar je eigen lichaam
Voor sommigen kan het zelfs averechts werken als zij vlak voor het lopen wat eten. “De één heeft sneller maagklachten dan de ander. Zo kan iets te eten bij de een compleet verkeerd vallen en problemen veroorzaken tijdens het lopen, terwijl dat bij een ander niet is”, legt Elly van den Bogaard uit.

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.