Dit doet hardlopen met je brein

Dit doet hardlopen met je brein

Steeds vaker komen er onderzoeken naar buiten dat hardlopen niet alleen goed voor je conditie en fysieke gesteldheid is, maar dat het ook goed voor je mentale gesteldheid is. Het zou therapeutisch werken, een burn-out kunnen voorkomen en het zou goed zijn voor je hersenen.

De hippocampus groeit
Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maryland in College Park dat hardlopen invloed heeft op je brein. Uit het onderzoek bleek dat mensen die op latere leeftijd trainden hun hippocampus met twee procent lieten groeien. De hippocampus is het deel van de hersenen wat verbonden is met leren en geheugen. Normaal gesproken groeit dit deel van de hersenen nauwelijks bij volwassenen.

Bloeddruk verlaagt
Uit een onderzoek van de Boston School of Medicine blijkt ook dat mensen met een goede conditie rond hun veertigste beter scoren op hersentests, twintig jaar later, dan leeftijdsgenoten met een mindere conditie. Volgens de onderzoekers kan dit door dat de bloeddruk van minder fitte mensen sneller stijgt bij enige beweging. Die veranderingen kunnen schade aanrichten in de kleine bloedvaten van de hersenen. Hierdoor verouderen je hersenen sneller.

Verbindingen worden beter
Onderzoekers van de Universiteit van Arizona vonden dat hardlopen ervoor zorgt dat er betere verbindingen zijn in de hersenen tussen verschillende regio’s. Onder andere de frontale cortex had baat bij het hardlopen, dit gebied zorgt voor besluitvorming, planning en multitasken.

De bovenkamer
Hardlopen is dus op meerder gebieden goed voor je bovenkamer. Het heeft verschillende voordelen, bovenal is het belangrijk dat jij je goed voelt bij hardlopen. Het is heel prettig dat het ook nog extra voordelen voor je heeft.

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.