De waarheid achter compressiekousen

De waarheid achter compressiekousen

De lange sokken, die met geen mogelijkheid aan kunt trekken, kennen we allemaal. De compressiekousen, steeds meer hardlopers zie je ermee lopen. De een gebruikt ze als fashionitem, de ander loopt ermee omdat ze daadwerkelijk zouden helpen. Maar wat doen die lange kousen nu precies tijdens het hardlopen?

Shin splints
Compressiekousen zijn bedoeld om het bloed beter te laten circuleren in je benen en zouden ze ervoor moeten zorgen dat je kuitspier minder beweegt tijdens het lopen. Vaak lopen hardlopers die last hebben van shin splints met compressiekousen, omdat het daar ook een goed middel tegen zou zijn.

Minder spierpijn
Inmiddels zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van compressiekousen. Vrijwel geen enkel onderzoek wijst uit dat compressiekousen je prestaties verbeteren. Wel zijn er onderzoeken die uitwijzen dat je minder spierpijn hebt als je na het hardlopen compressiekousen aantrekt. De kousen stimuleren de bloedcirculatie en laten je zo sneller herstellen van je run.

Toplopers
Ondanks dat er weinig bewijzen zijn dat compressiekousen helpen bij het hardlopen, zijn er verschillende (top)lopers die zweren bij deze kousen. Het kan dus zijn dat deze lange sokken ook voor jou kunnen helpen. Al is het om sneller van je spierpijn af te zijn.

Let’s fly away
Vaak worden compressiekousen tijdens vluchten gedragen. Dit zorgt ervoor dat je niet zo snel stijve benen krijgt en de bloedcirculatie goed blijft. Zo kom je met frisse benen uit het vliegtuig en krijg je minder snel last van spierkrampen. Let wel op dat je dan echt de sokken draagt en niet de tubes (zonder voet). Die tubes zijn echt bedoelt voor het sporten en niet om in het vliegtuig te dragen

Het is niet slecht voor je
Een wetenschappelijk bewezen effect hebben de compressiekousen dus niet. Wanneer je toch dit soort sokken wilt aanschaffen, bedenk je dan waarom je ze wilt. Loop jij toch graag met deze sokken? Geen probleem, er is ook geen bewijs dat het slecht is.

Loop jij met compressiekousen? En waarom wel of niet?

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.