De favorieten van…

De favorieten van…

Iedere vrijdag zet ik één van jullie in het zonnetje. Ik vraag één van jullie het hemd van het lijf in de favorieten van… Deze week; Mari Durieux. Deze Bosschenaar was tot een aantal jaar geleden een rockende drummer. Sinds vijf jaar loopt hij nu hard en traint hij voor de TCS New York Marathon. Waar eerst het drummen hem in conditie hield, doet het hardlopen dat nu.

Wat was jouw motivatie om ooit te beginnen met hardlopen?

“Drummen was vanaf mijn zestiende mijn lust en mijn leven. Ik speelde soms in meerdere bandjes tegelijk, trad onder andere op in het voorprogramma van De Dijk. De laatste zeventien jaar had ik met één bandje gemiddeld eens per maand een optreden. Dan vertrokken we om zes uur ’s avonds en was ik pas om zes uur ’s morgens na veel bier en sigaretten thuis. Want we bleven altijd plakken aan de bar.

Mijn schouder verkalkte en daar kreeg ik last van. Niet op de avond dat ik drumde, maar de dag erna. Dan kon ik van de pijn mijn eigen zoontje niet eens meer optillen. Dokters probeerden met niersteenvergruizers de kalk weg te halen. Maar zelfs een operatie bracht geen verlossing.

Drummen was mijn manier geweest om in conditie te blijven. In deze periode was ik ook na 33 jaar gestopt met roken. Nadat ik was gestopt, zowel met drummen als met roken, kreeg ik een beetje een buikje. Ik zat totaal niet lekker inmijn vel.  En hoewel ik altijd een hekel had gehad aan sporten, zei ik op een avond tegen mijn vrouw: ‘Ik ga een rondje rennen’.

Ik trok mijn basketbalsneakers en mijn joggingbroek aan en ging veel te hard van start. Kotsend kwam ik thuis. Toch ging ik de volgende dag weer. Met hulp van een schemaatje kon ik na tien weken vijf kilometer lopen. Ik besloot gezonder te gaan leven en met roken te stoppen. Stoppen met roken is één van de beste dingen die ik ooit gedaan heb.”

Wat is de meest inspirerende plek waar je ooit hebt hardgelopen?
“Dat is zonder twijfel de halve marathon in Disneyland Parijs. In 2016 werd daar voor de eerste keer een hardloopvent georganiseerd en ik was erbij. Voor mij was het een samenkomen van twee grote liefdes, Disney en hardlopen. Ik ben een enorme Disney fan, getrouwd in Disney World, mijn zoon heeft een naam uit een Disney Film en ik zelf zit nog steeds te huilen bij menig Disney film. Daar hardlopen waren de mooiste kilometers ooit.”

Wat is favoriete hardlooproute/afstand?
“Ik vind een halve marathon een leuke afstand voor een evenement. Redelijk makkelijk te trainen en toch echt uitdagend.”

Waar haal jij je motivatie vandaan om toch iedere keer de deur uit te stappen?
“Dat gaat eigenlijk vanzelf, ik loop 3 dagen in de week en sla maar zelden over. Afwisseling is voor mij de truc om het leuk te houden én hardlopen met andere mensen, dat blijf ik het allerleukste vinden.”

Zonder welke musthave ga jij niet hardlopen?
“Zonder telefoon en hardloophorloge ga ik de deur niet uit, mijn horloge is een musthave maar wel afhankelijk of ik ergens voor aan het trainen ben. Interval trainingen zet ik altijd in mijn horloge en hartslagtrainingen zijn zonder horloge gewoon niet te doen. Mijn telefoon zou je denken dat ik die hoofdzakelijk voor de nodige hardloopselfies gebruik maar dat is niet het enige. Ik luister als ik alleen loop altijd naar muziek maar ook in noodgevallen kan ik iemand bereiken. Dat laatste heb ik helaas al wel eens meegemaakt. Misschien is mijn telefoon nog wel belangrijker dan het horloge.”

Wat zijn je doelen op het gebied van hardlopen?
“Op dit moment is dat de New York Marathon, daar ga ik in november die 42 kilometer proberen te lopen. Ik blijf die afstand een enorme uitdaging vinden en moet daar echt hard voor trainen. Ik pas mijn voeding aan en ga zelfs de sportschool in. New York moet fantastisch worden en met dat doel train ik, het moet bijna als vanzelf gaan, dan kun je het meeste genieten. Genieten van hardlopen is in alles wat ik met de sport doe het aller belangrijkste.”

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.