Bedenk je dit voordat je aan de slag gaat met een nieuw schema

Bedenk je dit voordat je aan de slag gaat met een nieuw schema

Wie een kleine zoektocht over het internet doet vindt veel verschillende soorten trainingsschema’s. Voor iedere afstand is er wel een schema te vinden, maar ook trainingen op verschillende manieren. Zo kun je op hartslag, tijd of afstand trainen. Maar hoe kom je erachter wat bij jou past?

Iedere training is anders

Het hangt er natuurlijk vanaf voor welke afstand je gaat trainen met welk schema je aan de slag gaat. Voor een tien kilometerwedstrijd train je op een andere manier, dan voor een marathon. Het is vooral belangrijk dat je je lichaam voorbereidt op wat komen gaat tijdens de race.

Krijg vertrouwen in je lichaam

Ga je trainen voor een halve of hele marathon, dan is het belangrijk dat je je lichaam voorbereidt op de lange intensiteit. Het is dan fijn om vertrouwen in je lichaam te krijgen door een flink aantal duurlopen in je schema te verwerken. Zo weet je wat je kunt verwachten tijdens de (halve) marathon en wat je lichaam aan kan.

Pas op je rikketik

Je hartslag in de gaten houden is nooit een verkeerd idee. Het is belangrijk dat je rikketik goed blijft functioneren en dat je niet halverwege de race van het asfalt wordt geschraapt. Trainen op hartslag kan dan een fijne manier zijn om je voor te bereiden op een nieuwe race. Het is wel zo handig om dan te weten hoe het werkt op om hartslag te trainen en dat je in het bezit bent van een goede hartslagmeter.

Sportrusten

Daarnaast vindt je het nieuwe fenomeen ‘sportrusten’ terug tussen de verschillende schema’s. Met dit schema train je niet verder dan veertien kilometer in aanloop naar de marathon. Om aan dit schema te beginnen moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Wil je beginnen met dit schema? Bedenk je dan van tevoren goed wat voor consequenties het heeft en of je genoeg vertrouwen hebt in je lichaam.

Maak het passend in je agenda

Bij het uitzoeken van het juiste schema is het vooral belangrijk dat je het schema goed kunt inpassen in je dagelijks leven. Trainen voor een nieuwe afstand kost tijd en energie, maar het is niet de bedoeling dat de rest van je leven eronder gaat lijden. Bepaal voor jezelf hoeveel je wilt trainen en wat voor jou goed haalbare trainingen zijn.

Wat is jouw favoriete trainingsschema?

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: