Het verschil tussen 10 kilometer en een halve marathon

Het verschil tussen 10 kilometer en een halve marathon

Voor een enthousiaste loper die al een aantal keer een tien kilometerwedstrijd heeft gelopen, is het een logische stap om een halve marathon te gaan lopen. Zeker wanneer je als hardloper op zoek bent naar een nieuwe uitdagende afstand, kan de 21,1 kilometer een uitdaging bieden. Toch zit er best een groot verschil tussen deze twee afstanden.

Het vergt een andere voorbereiding

Beide afstanden vergen voorbereiding. Voor de een wat meer, dan voor de ander. Maar dat is met iedere afstand. Nog nooit verder dan 10 kilometer gelopen? Zorg er dan voor dat je je afstand langzaam gaat uitbouwen. Je loopt niet van de een op de andere dag het dubbele aantal kilometers. Bouw je duurloop iedere week met een tot twee kilometer uit. Zorg er ook voor dat je andere trainingen meer kilometers omvatten. Op deze manier bereid je je lichaam voor op een langere inspanning.

Andere gear

Voor langere afstanden is het goed om schoenen aan te trekken met meer demping. Laat je hier ook goed over adviseren in een hardloopspeciaalzaak. Zij weten goed welke schoenen bij welk doel passen. Daarnaast is het goed om de juiste kleding aan te trekken, die niet schuurt, lekker blijft zitten en waar je goed je spullen in kwijt kunt. Zorg voor een vakje voor je telefoon, sleutels en waar je eventuele sportvoeding in kwijt kunt.

Let op je voeding

Over het algemeen doe je ongeveer twee keer zo lang over een halve marathon als over tien kilometer. Dit betekent dat je lichaam twee keer zoveel energie nodig heeft, ongeveer. Het is daarom zaak om je lichaam te laten wennen aan de lange inspanning, maar ook om goed op je energievoorraden te letten. Zorg dat je voor het lopen genoeg koolhydraten binnenkrijgt, zo heb je onderweg genoeg energie. Daarnaast kan het fijn zijn om tijdens het lopen extra energie tot je te nemen in de vorm van energiesnoepjes of gels.

Wil jij jezelf graag uitdagen met een halve marathon? Lees je dan zeker goed in over wat je te wachten staat, ga op zoek naar een passend trainingsschema, maar vooral: geniet ervan! Zelf vind ik de halve marathon de leukste afstand die er is!

Heb jij ook een favoriete hardloopafstand?

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.