Dit wil je weten voordat je gaat trainen voor je eerste halve marathon

Dit wil je weten voordat je gaat trainen voor je eerste halve marathon

Je bent officieel besmet met het hardloopvirus. Zodra je op eigen initiatief gaat nadenken over een halve marathon betekent dat je echt de smaak te pakken hebt. Die vijf en tien kilometer komen je neus wel uit, jij wilt een nieuwe uitdaging. YOU GO! Een halve marathon is tot nu toe mijn favoriete afstand. Je moet er serieus voor trainen, maar het neemt niet al je tijd in beslag. Maar wat is nou echt belangrijk om te weten als je gaat trainen voor een halve marathon?

Je hebt een schema nodig

Het lukt je nog aardig om een vijf of tien kilometer uit te lopen zonder fatsoenlijk schema. Voor een halve marathon gaat dit niet zo makkelijk op. Wil je op een gedegen manier je eerste halve marathon lopen, is het van belang dat je een goed schema hebt. Op het internet zijn honderdduizenden schema’s te vinden. Zoek er één die je bij jou past.

Het kost je meer tijd

Trainen voor een halve marathon kost je meer tijd dan trainen voor een tien kilometer. Drie keer per week trainen is voor een halve marathon in principe genoeg. Zelf train ik ook drie keer per week voor een halve marathon. Je gaat alleen meer kilometers maken. Liep je voorheen een uurtje op de zondagochtend? Dit kan gaan uitlopen tot twee uur. Zorg er dus voor dat je de tijd hebt om langer te trainen.

Je wordt voor gek verklaard

Anderen kunnen zich – soms – nog wel indenken dat je het fijn vindt om een halfuurtje tot een uurtje te sporten. Wanneer ze horen dat je nu 21,1 kilometer gaat lopen, verklaren ze je waarschijnlijk voor gek. “Dat doe je toch niet voor je lol?! “Zal je vaak gaan horen. Maar jij weet wel beter, je kunt nu al niet wachten tot je mag beginnen.

Voeding wordt belangrijker

Zeker in de piek van je trainingen, moet je rekening gaan houden met je voeding onderweg. Je kunt vaak wel een uur tot maximaal anderhalf zonder eten of drinken sporten. Grote kans dat jij langer doet over je halve marathon en je duurlopen. Het is daarom belangrijk om onderweg je energie aan te vullen. Na je training en wedstrijd is het ook belangrijk om je energie weer aan te vullen.

Onthoud vooral dat je het heel erg leuk vindt om te lopen, geniet van de buitenlucht tijdens je trainingen en onthoud bij de start dat je al verder bent gekomen dan heel veel anderen. Na afloop mag je meer dan trots zijn op jezelf en die freaking medaille! Stiekem mijmer je al over een volgende marathon…

Wat is jouw ultieme tip voor een halve marathon training? Let me know!

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.