Dit moet je weten over de Van Oers Brabant Marathon

Dit moet je weten over de Van Oers Brabant Marathon

De laatste zondag van oktober staat bij mij in de agenda als de zondag van de Brabant Marathon in Etten-Leur. Dit is de plek waar ik twee jaar geleden voor de allereerste keer een hardloopwedstrijd liep. Tevens is het een thuiswedstrijd, ik ben opgegroeid in Etten-Leur en ik ben nog steeds veel te vinden bij mijn ouders thuis. Vorig jaar liep ik weer mee, weer de tien kilometer. Inmiddels weet ik dus hoe het parcours in elkaar steekt en wil ik jou graag van wat tips voorzien voor de start.

Het publiek
Allereerst, onderschat het publiek langs de kant niet. Er staan veel mensen voor je te juichen en half Etten-Leur loopt uit om je aan te moedigen. Terugzwaaien of lachen kan dus zeker geen kwaad als je wat extra aanmoediging nodig hebt.

Overzichtelijk
Het start- en finishgebied is heel overzichtelijk en compact. De start en de finish liggen bij elkaar om de hoek en midden in het centrum. Daarom is het supergoed begaanbaar. Vanaf het winkelcentrum loop je zo het startgebied in. Lees op de website van de Brabant Marathon hoe je er het beste kunt komen.

De tien kilometer
Tot nu toe heb ik enkel deelgenomen aan de tien kilometer, daarom zullen mijn tips vooral slaan op dit parcours. De andere afstanden ken ik niet zo goed.

Vals plat
Wanneer je hoopt op een plat parcours heb je het mis. Al na anderhalve kilometer ga je een viaduct op, niet eentje waar je kort en steil omhoog gaat. Nee, dit is echt vals plat. Langzaam loop je omhoog om vervolgens de snelweg over te steken en aan de andere kant weer naar vals plat naar beneden te lopen. Vanaf daar loop je ook direct het buitengebied in.

Twee kilometer knallen
Zodra je het viaduct over bent loop je de Sprundelsebaan op en daar loop je ruim twee kilometer. Saai? Nee hoor, dit is een heel fijn stuk waar je onderweg ook verschillende supporters tegenkomt én het eerste waterpunt! Daarna loop je over de Munnikendijk en dat is ook nog een fijn stuk, je hebt hier een prachtig uitzicht en je bent net over de helft.

Je krijgt het zwaar
Hierna wordt het zwaarder. Je draait de Polderstraat op en bent ondertussen al bijna zes kilometer aan het lopen. Oftewel: je krijgt het zwaarder, dit is ook gelijk het saaiste stuk van de wedstrijd. Je loopt deels parallel aan de snelweg en er is weinig te zien onderweg. Hier heb je nog wel een sponsenpost. Maar that’s it!

Kort en krachtig
Vanaf het saaie stuk ga je weer een viaduct over, dit keer wat steiler maar wel korter! Je gaat de Streek op en hebt het idee weer in de buurt van de finish te komen. Maar je moet nog 2,5 kilometer. Vergeet dat niet! Ga hier niet al te veel energie verspillen.

Tijd voor een eindsprint
Wanneer je de molen in zicht hebt kun je gaan versnellen. Vanaf daar is het nog iets meer dan een kilometer naar de finish en vanaf dit punt staat er meer publiek langs de kant. Die laatste kilometer heb je veel aan het publiek. Hoe dichter bij de finish, hoe drukker het wordt. Vergeet niet te zwaaien en te lachen, dan juichen ze harder voor je! Op de markt pers je er nog een laatste eindsprint uit en dan krijg je die mooie medaille om je nek! YOU DID IT!

Ben jij van plan om dit weekend in Etten-Leur te komen lopen? Houd mijn Instagram in de gate om erachter te komen of ik ook meedoe!

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.