
Wie gaat googelen op trainingsvormen komt 1.001 verschillende trainingen tegen. Iedereen traint op zijn of haar eigen manier en zo heeft iedereen zijn eigen favoriete manier van trainen. Na zo’n vier jaar hardlopen, heb ik ook mijn favoriete trainingsvormen gevonden. Dit zijn mijn favoriete trainingstips.
Variatie is belangrijk
Ik probeer zoveel mogelijk variatie aan te brengen in mijn hardlooproutes. Niet alleen qua tempo en afstand, maar ook welk rondje ik loop. Voor iedere afstand heb ik weer een ander rondje. Het is ook maar net waar ik zin in heb, waar ik heen loop. Zin om iets nieuws te proberen? Dan loop ik gewoon een kant op en zie ik wel, waar ik uitkom.
Intensieve versus rustige periodes
Meestal wissel ik intensieve periodes af met rustige periodes. Al merk ik wel, dat ik intensieve periodes leuker vind. Toch weet ik dat rust af en toe goed is en het zorgt ervoor dat ik het lopen leuk blijf vinden. Meestal loop ik zo’n zes tot twaalf weken intensief om dan een week of twee á drie rustiger aan te doen.
Je favoriete moment kiezen
De één is een avondmens, de ander een ochtendmens. Ik ben zelf meer een ochtendmens. Als het een beetje kan, probeer ik ook zoveel mogelijk in de ochtend te lopen. Daarnaast houd ik altijd het weerbericht in de gaten. Alleen in de middag zon? Dan stel ik mijn rondje uit tot het moment dat de zon gaat schijnen! Op die manier kan ik echt uitkijken naar mijn hardloopmoment.
Niet te veel nadenken
Wanneer ik in training ben voor een wedstrijd heb ik een schema. Hier probeer ik mij zoveel mogelijk aan te houden. Door met een schema te lopen, hoef ik niet na te denken wat voor rondje ik ga lopen. Het is slechts een kwestie van omkleden, schoenen aantrekken en gaan. Dat maakt het voor mij een stuk gemakkelijker om de deur uit te gaan.
Met deze trucjes houd ik het hardlopen voor mezelf leuk en boeiend. Nu ben ik benieuwd: wat zijn jouw tips om de lol in het hardlopen te bewaren?