4 tips voor je eerste trailwedstrijd

4 tips voor je eerste trailwedstrijd

Trailen, het is toch wat anders dan een wegwedstrijd. Afgelopen oktober stond ik voor de allereeste keer aan de start van een trailwedstrijd. Ik was in het begin wel wat sceptisch, alles onverhard en door mul zand ploeteren. Achteraf vond ik het erg leuk! Trailen heeft een hele andere, gezelligere sfeer en je ontdekt de natuur op een hele andere manier. Dit zijn mijn tips voor je allereerste trailwedstrijd.

Kies niet voor een mega lange afstand

Trailen is een hele andere tak van sport, dan wedstrijden op de weg. Vrijwel de hele route is onverhard, het is niet altijd mogelijk om in te halen en je maakt best wat hoogtemeters. Tijdens mijn eerste trail, was ik ook in training voor de halve marathon. 8 kilometer trailen moest mij dus wel even lukken. Nou, ik kan je vertellen: ik was na die 8 kilometer blij dat ik over de finish kwam. Ik had niet verwacht dat ik het zo pittig zou vinden!

Pas je tempo aan

Op het parcours kun je niet altijd mensen inhalen. Je loopt soms in een lange sliert op een smal bospaadje. Pas daarom je snelheid aan, ga er niet vanuit dat je dezelfde snelheid kan lopen, als op de weg. Daarnaast kost het je meer energie om over onverharde paadjes te lopen en ben je (althans ik) continu aan het opletten dat je niet valt. Laat je tempo daarom lekker varen.

Ga voor de beleving

Trailen is een echte beleving. De sfeer is ontzettende gezellig. Je maakt onderweg vaak een praatje en bij de posten onderweg staat iedereen stil om even bij te tanken. Daarnaast is het start- en finishterrein vaak heel leuk ingericht. Je loopt vaak een prachtige route door de natuur en kom je onderweg de mooiste vergezichten tegen. Geniet dus echt van deze unieke beleving!

Kies je kleding zorgvuldig uit

Voor je eerste trail, hoef je geen speciale trailschoenen te kopen. Maar het kan wel handig zijn om te kiezen voor je hardloopschoenen met de meeste grip. Daarnaast zou ik wel goed nadenken over welke kleding je kiest. Je loopt voor het overgrote deel in een beboste omgeving. Daar krioelen allerhande beestjes. Zorg er daarom voor dat je redelijk bedekte kleding aantrekt. Daarnaast kan het gebeuren dat je half door een struik heen loopt of er een tak vlak langs je heen slingert. Met bedekkende kleding voorkom je wondjes. Bedenk je daarom goed welke kleding je aantrekt.

Ik vond het supertof om eens een trail te ervaren. Wegwedstrijden zijn wel nog steeds favoriet, maar ik sluit niet uit dat ik ooit nog ga trailen. Heb jij weleens een trail gelopen?

Volg:
Lilian Leenheers - Lauwerijssen

Ik ben Lilian Leenheers – Lauwerijssen, 25 jaar en ik woon in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben dol op hardlopen, reizen en schrijven. Dit allemaal gecombineerd heeft ervoor gezorgd dat ik Run Around the World ben begonnen. Benieuwd wat ik allemaal mee maak? Je leest het op deze blog!

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.